Skip to content

Social Media & Politics, The Greek #fail

26/11/2010

Τα social media έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας πλέον, αλλά αυτό δεν φαίνεται ακόμα ικανό για να δημιουργήσει και νέες μορφές επικοινωνίας του πολίτη με τους πολιτικούς και την κυβέρνηση στην Ελλάδα τουλάχιστον. Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν στο ζήτημα αλλά όσο περνάει ο καιρός τα πράγματα δείχνουν να γίνονται χειρότερα και όχι καλύτερα. Ιδιαίτερα ενοχλητικό μάλιστα είναι το γεγονός που πολιτικοί που «περηφανεύονται» για το πόσο social media friendly είναι, τώρα που κάθονται σε υπουργικούς θώκους δεν κάνουν τον κόπο να απαντήσουν ούτε σε μία ερώτηση του απλού πολίτη μέσω του twitter ή αν και εφόσον αυτό συμβεί συνήθως είναι σε safe ερωτήσεις και από ανθρώπους του επιτελείου τους.

Κάποιος φυσικά θα αντιτείνει πως έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι σε επίπεδο ενημέρωσης με τη χρήση για παράδειγμα του twitter account του πρωθυπουργού, της αστυνομίας ή της πυροσβεστικής. Δεν διαφωνώ βήματα μπροστά είναι αυτά μόνο που και αυτά δεν είναι εργαλεία αμφίδρομης επικοινωνίας (και δεν θα έπρεπε κιόλας στα συγκεκριμένα). Επίσης δεν με ενδιαφέρει τόσο τι συμβαίνει σε επίπεδο θεσμών όσο σε επίπεδο προσώπων.

Είναι εξαιρετικά ενοχλητική η παντελής αδιαφορία ή η χρήση των Social Media ως παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας από τους Βουλευτές. Είναι αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέτει την διαδικτυακή επικοινωνία μέσω των νέων μέσων στο επίκεντρο και να ενθαρρύνει αυτό το μέσο επικοινωνίας και η Ελληνική Βουλή να μην μπορεί να το κάνει. Μια ματιά στο Tweet your MEP μπορεί να καταστήσει σαφές  πως  η ΕΕ κάνει προσπάθειες για να διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών με τους Ευρωβουλευτές μέσω του Twitter.

Να ήταν όμως μόνο αυτό, πρόσφατα η υπηρεσία προσλήψεων της ΕΕ το EPSO οργάνωσε ένα Twitter Q&A’s για να εξηγήσει ο υπεύθυνος του προγράμματος τις διαδικασίες και να λύσει τυχούσες απορίες σε αυτούς που θα σε συμμετείχαν στον διαγωνισμό για την πλήρωση κενών θέσεων στην ΕΕ. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα φαντάζει πυρηνική φυσική να απαντήσει το επιτελείο ενός βουλευτή σε μία ερώτηση. Για τον ίδιο το βουλευτή ας μην το συζητάμε γιατί πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη μου κάποιος που να ασχολείται μόνος του. Πόσο δύσκολο είναι για την Ελληνική Βουλή να οργανώσει κάποια workshops ή σεμινάρια και να εκπαιδεύσει τους βουλευτές στην χρήση αυτών των μέσων; Δεν θα ήταν σημαντικό βήμα μπροστά για την διαφάνεια και την επικοινωνία με τον πολίτη;

Δεν ξεχνώ άλλωστε την εικόνα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδή που εμφανίστηκε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Επικοινωνίας «Ποιος φοβάται τα Social Media» και έχοντας μπροστά του ένα laptop, διάβαζε από χαρτιά τα οποία του έπεφταν κιόλας και συνεργάτης του έγραφε tweets ως Μιχάλης Χρυσοχοϊδής (για του λόγου του αληθές δείτε, εδώ και εδώ). Η απλή δημιουργία ενός powerpoint από τον social Υπουργό και το επιτελείο του λογικά θα φάνταζε πυρηνική φυσική. Βέβαια στα θετικά του  Μιχάλη Χρυσοχοϊδη πως εμφανίστηκε αν και υπουργός. Από την αντιπολίτευση κανείς δεν βρήκε ενδιαφέρουσα την εκδήλωση για να την παρακολουθήσει.

Υ.Γ.1. Η χρήση των νέων μέσων επιτρέπει την δημιουργία εξαιρετικών site όπως αυτό http://www.europatweets.eu/ που συγκεντρώνουν την δραστηριότητα όλων των Ευρωβουλευτών και γίνονται εξαιρετικό site ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στην EΕ ενισχύοντας την διαφάνεια.

Υ.Γ.2. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν ακάθεκτοι. Ο λογαριασμός του ΠΑΣΟΚ στο twitter ενημερώθηκε στις 6 Αυγούστου 2010 και της ΝΔ στις 24 Φεβρουαρίου 2010

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: