Skip to content

Έλλειμμα ικανότητας…

22/10/2010

Πολλές φορές από αυτό εδώ το blog έχω αποκαλέσει την κυβέρνηση, ΜΚΟ. Ο καλός φίλος Παναγιώτης με εγκαλεί για αυτό αλλά όσο και αν ενοχλεί ο χαρακτηρισμός αδυνατώ να βρω κίνητρα να πιστέψω στις όποιες ικανότητες αυτής της κυβέρνησης να διαχειριστεί οτιδήποτε πέρα από την επικοινωνιακή προπαγάνδα. Διαβάζω, ακούω και παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις απέλπιδες προσπάθειες της κουστωδίας υποστηρικτών του τίποτα να με πείσουν πως όλα βαίνουν καλώς, πως η Ελλάδα θα αλλάξει σελίδα και όλα αυτά τα ευφάνταστα αλλά τελικά καθημερινά το μόνο που μένει είναι η σκληρή πραγματικότητα που λέει πως τίποτα δεν λειτουργεί και όλα είναι μία επικοινωνιακή φούσκα.

Μόνο την περίφημη ιστορία του Αστακού να κοιτάξει κανείς μπορεί να διαπιστώσει πως στη κυβέρνηση στερούνται  ικανότητας να διαχειριστούν το οτιδήποτε ή έστω να μάθουν από τα λάθη τους. Γιατί μπορεί να έχουν βγει χαρούμενα ο  υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης και οι κ.κ. Πεταλωτής και Παμπούκης και να διατρανώνουν πως δεν φταίνε αυτοί αλλά η ασυμφωνία μεταξύ των επενδυτών όμως εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πότε προέκυψε αυτή ακριβώς; Τον Μάρτιο; Τον Σεπτέμβριο ή πριν 10 μέρες. Προσωπικά έχω κάθε καλή διάθεση να δεχτώ πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για τα όσα συνέβησαν και χάλασαν τα deals. Επιχειρηματίας είμαι, έχω πλήρη συναίσθηση πως επιχειρηματικά deal μπορούν να χαλάσουν την τελευταία στιγμή.

Όμως η σημαντική διαφορά είναι πως κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν βγαίνει να πανηγυρίζει για deals που βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο των προθέσεων, ούτε να διατρανώσει την ικανότητα του στην προσέλκυση επενδύσεων την οποία διαφήμιζε σε κάθε ευκαιρία. Δεν μπορεί απλά με την υπόνοια πως κάποιοι ετοιμάζουν επενδύσεις να δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση μέσω διαρροών και ανακοινώσεων προσδοκίες και μετά το ναυάγιο να κάνει το παγόνι.  Θυμίζω δε, πως δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια μεγάλη επένδυση στο τέλος αποδείχθηκε όσο σοβαρή ήταν και η πρόθεση του Μπομπ Κοζώνη να αγοράσει την ΑΕΚ. Εκτός και αν ξεχάσαμε και την ιστορία με τα ΑΠΕ στη Κοζάνη.

Να ήταν όμως μόνο ο Αστακός και η Κοζάνη και οι επενδύσεις που ούτως η άλλως δεν υπήρχαν οπότε τι είχαμε τι χάσαμε; Υπάρχουν και άλλα τα οποία επηρεάζουν σημαντικά ανθρώπους που δεν έχουν άλλες επιλογές. Έχοντας πατέρα απόστρατο αξιωματικό παρακολουθώ με ενδιαφέρον την αδυναμία του Μετοχικού Ταμείου Στρατού να καταβάλει το μέρισμα στους δικαιούχους του. Διαβάζοντας την σειρά των ανακοινώσεων του για το μέρισμα που όφειλε να καταβάλει ήδη από τις 5/10/2010 μου δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό πέρα από την προφανή απορία πως ένα ταμείο που μαζεύει τις εισφορές του από τις αμοιβές των αξιωματικών άρα λογικά δεν έχει θέμα εισφοροδιαφυγής και έχει στην κατοχή του ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο του Attica αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Το ταμείο προφανώς εδώ και τουλάχιστον 20 μέρες προσπαθεί να δανεισθεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Το δηλώνει ρητά στην τελευταία του ανακοίνωση όπου αποδέχεται πως κάτι άλλαξε σε σχέση με τα δεδομένα της 19ης Οκτωβρίου κατά την οποία ανακοίνωνε πως βρήκε την λύση. Σε περίπτωση που η καθυστέρηση είναι για τυπικούς λόγους τότε μπορούμε να πούμε πως μικρό το κακό, όμως αν το ταμείο που όπως υπέδειξα νωρίτερα έχει τεράστια ακίνητη περιουσία και φυσικά τριτεγγυητή το δημόσιο δεν μπορεί να δανειστεί και η αίτηση δανεισμού του απορρίφθηκε τι μπορεί να υποθέσει ο απλός πολίτης;

Αν μάλιστα συνδυάσει πως ένα ταμείο δεν είναι σε θέση να δανειστεί με το γεγονός πως από το πρωί μαθαίνουμε πως ο πρωθυπουργός θα βρει χρόνο την Δευτέρα, αφού θα έχει τελειώσει με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, να κάνει διάγγελμα για την οικονομία τότε συγνώμη αλλά εγώ προσωπικά είμαι πολύ ανήσυχος. Περισσότερο από όσο θα ήμουν αν αισθανόμουν πως τις τύχες της χώρας κρατάνε αυτή τη στιγμή άνθρωποι με στοιχειώδεις ικανότητες. Δυστυχώς όμως επειδή από τους συγκεκριμένους έχουμε χορτάσει από επικοινωνιακές μπαρούφες και με την ελπίδα να διαψευσθώ νιώθω τρομοκρατημένος για το τι θα ακούσουμε την Δευτέρα από τον part time πρωθυπουργό και full time συνεργάτη του Lonely Planet.

Update: Δεν πέρασαν πέντε λεπτά από την ανάρτηση του post και ο fotisk στο twitter δημοσίευσε αυτό

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: