Skip to content

Το χρέος μου ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας

12/03/2010

Στα μέσα αυτής της εβδομάδας μετά την πανηγυρική δικαίωση των ΟΝΝΕΔιτων στο δίκαιο αίτημα τους έλαβα ένα μήνυμα από μία φίλη το οποίο με προβλημάτισε αρκετά. Εν ολίγοις η φίλη με προέτρεπε να αποσυρθώ από τη Νέα Δημοκρατία αν δεν μπορώ να αποδεχθώ τις ενέργειες του Αντώνη Σαμαρά.  Ομολογώ πως το μήνυμα αυτό δεν το περίμενα από την συγκεκριμένη φίλη μιας και είναι από τους ανθρώπους που σέβομαι ιδιαίτερα για το πολιτικό της αισθητήριο, παρά το νεαρό της ηλικίας της.

Η αποχώρηση μου από την Νέα Δημοκρατία μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά ομολογώ πως στριφογύριζε στο μυαλό μου για αρκετές μέρες. Μέχρι που κάποιος πολύ πιο έμπειρος από εμένα μου υπενθύμισε πως η ιδεολογία μας και τα πιστεύω μας είναι πάνω από τον εκάστοτε αρχηγό. Συγκεκριμένα μου είπε «Στην πολιτική δεν μπήκες για να σιωπάς και να ακολουθείς τυφλά. Στην πολιτική μπήκες για να ακουστεί η φωνή σου. Αποχωρώντας ουσιαστικά σιωπάς».

Είναι δεδομένο πως έχω σοβαρές ιδεολογικές διαφορές με τον Αντώνη Σαμαρά. Επιπρόσθετα μου είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να αποδεχθώ πολιτικά την ίδρυση της Πολιτική Άνοιξης και την στάση του τη δεκαετία του 90. Αυτά όμως δεν με ενοχλούν τόσο όσο με ενοχλεί η πορεία που διαγράφει η Νέα Δημοκρατία από τη στιγμή που το η βάση τον εξέλεξε πρόεδρο. Η αίσθηση που αποκομίζω είναι πως η Νέα Δημοκρατία αργά αλλά σταθερά από κόμμα εξουσίας μετατρέπεται σε κόμμα διαμαρτυρίας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Νέα Δημοκρατία σε ελεύθερη πτώση και τον Αντώνη Σαμαρά να μην εμπνέει τους πολίτες όπως καταγράφει ο Γιάννης Λούλης στο άρθρο του. Η ανάλυση του αποτυπώνει επακριβώς την παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία. Ουσιαστικά μηδενική. Λογικό μιας και η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη είναι πολλά πράγματα τελευταία εκτός από μεγάλη και φιλελεύθερη.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ιδεολογική και πολιτική σύγχυση. Όταν ακούς για παράδειγμα τους υποψηφίους προέδρους της ΟΝΝΕΔ να μιλάνε για «αλυσίδα ΟΝΝΕΔιτών μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη», Εθνική Αγροτική Πολιτική, ίδρυση κρατικού e-shop για την προώθηση προϊόντων και ένα σωρό άλλα απίθανα που θα έκαναν τα μέλη του σοβιέτ και της Χρυσής Αυγής περήφανα τότε πραγματικά κάποιοι σαν εμένα αναρωτιούνται αν είμαστε στο σωστό κόμμα.

Αυτά όμως θα πει κανείς είναι προϊόν της σύγχυσης που προκαλούν στα νεανικά μυαλά οι ιδεολογικές ακροβασίες και ο «ποιητικός» λόγος του Αντώνη Σαμαρά. Καλώς, η Νέα Δημοκρατία όμως τι κάνει; Απολύτως τίποτα. Προσπαθεί να αποφασίσει αν στηρίζει τα μέτρα ή δεν στηρίζει τα μέτρα. Αφήνει να αιωρούνται υπονοούμενα για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και συνήθως αποφεύγει να πάρει θέση στα όσα της καταλογίζει το ΠΑΣΟΚ. Όταν δε αποφασίζει να  πάρει αυτό γίνεται με καθυστέρηση και με ενέργειες που πολλές φορές την εκθέτουν. Όπως για παράδειγμα στην υπόθεση των εξεταστικών για την οικονομία. Η στάση «Αν αποσύρει το ΠΑΣΟΚ τη δική του θα αποσύρουμε και εμείς τη δική μας» είναι από μόνη της γελοία και προσβάλει την ίδια την ιστορία της παράταξης.

Αυτά όμως είναι η έξωθεν μαρτυρία. Στα εσωτερικά ο Αντώνης Σαμαράς έχει ουσιαστικά καταργήσει όλα τα όργανα του κόμματος. Ανακοινώνει με αποφάσεις προέδρου ίδρυση γραμματειών, όταν αυτό είναι δουλειά του πολιτικού συμβουλίου σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ. Τα όργανα του κόμματος δεν συνεδριάζουν ποτέ, οργανώνει φιέστα για να κυρήξει την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου τον οποίο εγκαινιάζει με δύο μονολόγους.

Εκεί πομπωδώς ορίστηκε το διαδίκτυο ως το πεδίο της μάχης για τη Νέα Δημοκρατία. Έκτοτε δημιουργήθηκε μία ιστοσελίδα για να υποστηρίξει τον «ανοικτό διαδικτυακό διάλογο με τους πολίτες». Όσο καιρό λειτουργεί η ιστοσελίδα ψάχνω να βρω πως μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν στον «διάλογο». Αφήνω στην άκρη την εγκατάλειψη των εργαλείων Social Media μιας και σε αυτό το θέμα έχω ήδη αναφερθεί εκτενώς και δεν έχει αλλάξει τίποτα αν εξαιρέσει κανείς ένα δημοσίευμα που προανήγγειλε φοβερές και τρομερές δράσεις στο Facebook και το Twitter.

Όσα αναφέρω παραπάνω προφανώς και δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μου. Είναι πραγματικότητα. Ως στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας αναρωτιέμαι και προβληματίζομαι. Να σωπάσω και να τα αποδεχτώ ή να προσπαθήσω από το μετερίζι που μου έχει απομείνει να αλλάξω τα κακώς κείμενα και να αφυπνίσω αν αυτό είναι εφικτό το κόμμα να κάνει την δουλειά του; Προφανώς και επιλέγω το δεύτερο. Διότι πάγια θέση μου είναι πως πρέπει να λέμε δημόσια όσα μας ενοχλούν και να μην φοβόμαστε για την άποψη μας. Γιατί στην πολιτική μπήκαμε για να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας και όχι για να είμαστε κλακαδόροι και κόλακες των εκάστοτε κρατούντων

Advertisements
2 Σχόλια leave one →
 1. 12/03/2010 23:50

  Kατ΄αρχήν πολύ σωστά κάνεις.Στην πολιτική είμαστε για τις απόψεις μας.
  Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν μπορώ να καταλάβω τις » σοβαρές ιδεολογικές διαφορές» με τον Σαμαρά τη στιγμή μάλιστα που έχουν περιορισθεί (δραματικά μερικές φορές οι ιδεολογικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ). Αν μιλάμε για στιλ και αισθητική μπορώ πιο εύκολα να καταλάβω την διαφοροποίηση σου.
  Επειδή δεν είμαι πολύ καλός (καθόλου καλός μάλλον) στα …διαδικτυακά και επειδή δεν μπορώ να βρώ που και πως γίνεται ο ..διάλογος ενημέρωσε με σε παρακαλώ. Και το blog.nd.gr που παλιότερα ήταν πιο ζωντανό έχει τελευταία ανάρτηση από 24.2.2010.
  Δεν νομίζω πάντως ότι γίνεται διάλογος ούτε στο διαδίκτυο ούτε πουθενά αλλού.

  • stakon permalink
   13/03/2010 07:47

   Είναι πολύ δύσκολο να αναλύσω την ιδεολογική μου διαφορά με τον Αντώνη Σαμαρά. Κυρίως επειδή δεν αφορά μόνο την ιδεολογία αυτή καθεαυτή όσο και την στάση ζωής και την πρακτική. Δεν μέμφομαι τις απόψεις του ή τις πρακτικές (όχι όλες τουλάχιστον) απλά έχω διαφορετική άποψη. Χοντρικά πάντως ας πούμε πως η ακροβασία του στα όρια της άκρας δεξιάς προσωπικά δεν με καλύπτει ιδεολογικά.

   Στο θέμα του διαλόγου αυτό είναι ακριβώς το θέμα που θίγω. Εξαγγέλθηκε ο διαδικτυακός διάλογος. Δημιουργήθηκε ένα site με links που οδηγούν στον διαδικτυακό διάλογο με τους πολίτες τον οποίο και διαφημίζουν.Όταν μπεις στο site (http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=398&Itemid=591) μπορείς απλά να διαβάζεις 5-6 μονολόγους στελεχών της ΝΔ. Αυτή η «κοροϊδία» εμένα με κάνει έξαλλο γιατί θα προτιμούσα η ΝΔ να μην έχει εξαγγείλει τίποτα παρά να κοροϊδεύει τον κόσμο κυρίως επειδή είμαι βέβαιος πως κάποια στιγμή θα ακούσουμε πως «οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έκαναν διαδικτυακό διάλογο και αφουγκραστήκαμε τον παλμό της κοινωνίας.»

   Όσον αφορά το θέμα του blog έχεις απόλυτο δίκιο. Η ΝΔ ήδη είχε ένα πλαίσιο διαλόγου το οποίο αξιοποιούσε και το εγκατέλειψε για να ανακοινώσει την δημιουργία ενός άλλου με στόμφο και τελικά να φτιάξει το έκτρωμα που αναφέρω άνωθεν. Το θέμα το έχω αναλύσει εδώ https://stakon.wordpress.com/2010/02/13/%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7/

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: