Skip to content

Λιγά λόγια για την ΟΝΝΕΔ

20/02/2010

Παρακολουθώ την διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στην ΟΝΝΕΔ.  Η παρακολούθηση της διαδικασίας είναι λίγο παράξενη μιας και ηλικιακά και θεσμικά δεν ανήκω πλέον στην ΟΝΝΕΔ. Σίγουρα όταν κάποιος περάσει 15 χρόνια σε μία οργάνωση δύσκολα αποστασιοποιείται και ακόμα πιο δύσκολο κόβει δεσμούς μιας και οι φίλοι και οι συνομιλητές για κάποια χρόνια παραμένουν ενεργοί. Οπότε μοιραία συμμετέχει και ο ίδιος στη διαδικασία και είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς που σταματάει όλο αυτό με αποτέλεσμα να συνεχίζει να έχει άποψη και γνώμη. Αποφάσισα λοιπόν να μοιραστώ δημόσια κάποιες από τις σκέψεις μου για την ΟΝΝΕΔ.

Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ με την απαράδεκτη συμπεριφορά των «υποστηρικτών» των εν δυνάμει υποψηφίων σε διάφορα blogs και στο Facebook μιας και θεωρώ αυτονόητο πως είναι προσβλητικά για την ίδια την οργάνωση πάνω από όλα. Θα ασχοληθώ όμως με κάποιες σκέψεις – παρατηρήσεις που έχω σε σχέση με την οργάνωση κυρίως. Αυτές δεν αφορούν κάποιον εν δυνάμει υποψήφιο συγκεκριμένα μιας και όλοι στο ίδιο πλαίσιο κινούνται αλλά την ίδια την οργάνωση. Άλλωστε οι εν δυνάμει υποψήφιοι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων αποφεύγουν να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Μιλάνε με γενικόλογα και με συνθήματα.

1. Ανεξαρτησία της οργάνωσης

Ξεκινώ από το πλέον σημαντικό. Θεωρώ πως ο τρόπος που κάποιοι διαχειρίζονται την υπόθεση αλλαγής ηγεσίας είναι λανθασμένος για την ίδια την οργάνωση. Η ΟΝΝΕΔ, περηφανευόταν για την ανεξαρτησία της. Αυτή εκπορευόταν από την δυνατότητα της να εκλέγει τα όργανα της ανεξάρτητα και γενικώς να αυτοδιαχειρίζεται κάποια ζητήματα.

Τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων μας μεγάλο κομμάτι αυτής της ανεξαρτησίας θυσιάστηκε στον βωμό της κομματικής πειθαρχίας. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να ανακοινώνει η ηγεσία του κόμματος αποφάσεις για την ΟΝΝΕΔ, όταν τυπικά η ίδια η οργάνωση δεν έχει πάρει αποφάσεις δια του συνεδρίου της. Αυτό δείχνει απλώς πως πάψαμε να τηρούμε έστω και τα προσχήματα.

Η ΟΝΝΕΔ πρέπει να σηκώσει ανάστημα, όχι ενάντια στο κόμμα, αλλά απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό. Να καταστήσει σαφές πως συμπορεύεται μεν αποφασίζει μόνη της δε. Δεν έχει περάσει και τόσο καιρός άλλωστε, από τότε που οι θέσεις της οργάνωσης ήταν ρηξικέλευθες και σε πολλές περιπτώσεις σε ευθεία αντιδιαστολή με τις θέσεις του ίδιου του κόμματος. Αυτό δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο αλλά αλήθεια ποιος θεωρεί πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί σήμερα;

2. Κεντρική Επιτροπή – Αναγνώριση Τάσεων

Η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτερο όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων. Το όργανο αυτό όμως φροντίσαμε εμείς που είχαμε στα χέρια μας τις τύχες της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια να το οδηγήσουμε στην απαξίωση. Η αύξηση των μελών από 100 σε 180 μέλη μέσα σε έξι χρόνια είχε σημαντική επίπτωση στην ποιότητα των στελεχών που απαρτίζουν την κεντρική επιτροπή. Προσθέστε και 70 προέδρους Ν.Ο. οι οποίοι συμμετέχουν στην Εθνική Συνδιάσκεψη και αντιλαμβανόμαστε πως το όργανο έχει μεγαλώσει αρκετά. Τόσο που η ποιότητα των στελεχών που το απαρτίζουν είναι αδύνατο να αναδειχθεί.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και το εγγενές πρόβλημα που προκύπτει στην «εκλογή» των μελών του τότε αντιλαμβανόμαστε γιατί η Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ έχει πάψει να έχει την δύναμη και την αίγλη του παρελθόντος. Το «δυσκίνητο» κόμμα της ΝΔ εκλέγει με σταυροδοσία 15-20% και η  «ευέλικτη» ΟΝΝΕΔ με 67%. Αυτό οδηγεί σε συνένωση τάσεων και ομάδων με ταυτόχρονο  αποκλεισμό  της πιθανότητας να εκλεγεί στο όργανο κάποιος που μπορεί να είναι άξιος, να διαθέτει αναγνωρισιμότητα αλλά να μην ανήκει σε κάποια ομάδα. Αυτή η διαδικασία επίσης οδήγησε και στο αίσχος στο οποίο δεχτήκαμε όλοι να συμμετάσχουμε στην Καλαμάτα, την Χαλκίδα και τα Καμμένα Βούρλα. Εκεί που λόγω τεμπελιάς ούτε καν το κόπο να ελέγξουμε την δυνατότητα των μηχανισμών μας δεν κάναμε.

Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα έχει δύο σκέλη. Κατά πρώτον την μείωση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και κατά δεύτερον την αναλογικότερη εκλογή των μελών της. Μία πρόταση που μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά σε περίπτωση που κάποια σενάρια που μιλάνε για εκλογή των προέδρων των Ν.Ο. από την βάση ισχύσουν, είναι να υπάρχει ένα όργανο 150 μελών που να έχει 80 μέλη που εκλέγονται από το συνέδριο και 70 προέδρους Ν.Ο. Αν αυτοί οι 80 εκλέγονται με σταυροδοσία 15 ή 20% αυτομάτως υπάρχει αναγνώριση τάσεων και περιορισμός των φαινομένων «αόρατων» μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αποκτούν τέλος, είτε μέσω Ν.Ο. είτε μέσω συνεδρίου, την δυνατότητα να εκλεγούν και άνθρωποι εκτός ομάδων ή τάσεων.

3. Διαδικασία Εκλογής Προέδρου

Χωρίς να θέλω να θίξω οποιονδήποτε ασχολείται με το θέμα διευκρινίζω πως θεωρώ ΑΔΥΝΑΤΗ την διαδικασία εκλογής προέδρου με σύστημα ελέγχου διπλοψηφιών on line. Στην ΝΔ απέτυχε παταγωδώς, στο ΠΑΣΟΚ επίσης, άσχετα αν εκεί φρόντισαν να το κρατήσουν εντός των τειχών. Τι κάνει ορισμένους να θεωρούν πως θα δουλέψει στην ΟΝΝΕΔ;

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα που καθιστούν το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο με κυριότερο την απουσία βάσης δεδομένων αναφοράς (στη ΝΔ είχαν τον εκλογικό κατάλογο των εθνικών εκλογών). Στην ΟΝΝΕΔ έχουν δικαίωμα ψήφου άτομα 13-32. Όσοι είναι 13-18 δεν περιλαμβάνονται στον εκλογικό κατάλογο. Η ΝΔ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άλλαξε το καταστατικό της και ταυτόχρονα διέγραψε από το κόμμα ουσιαστικά όσους ομογενείς δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα.

Η μόνη λύση για να γίνει ομαλά μία διαδικασία εκλογής προέδρου στην ΟΝΝΕΔ είναι με εγγραφές σε ορισμένο χρόνο και εκλογικό κατάλογο στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα που μπορεί να είναι τα γραφεία των Ν.Ο., οι τοπικές και φυσικά τα κατά τόπους γραφεία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Έτσι θα μπορέσει η διαδικασία να γίνει σωστά και ελεγχόμενα ως προς τους ψηφοφόρους και θα αποφευχθούν διάφορα παρατράγουδα που ζήσαμε στην εκλογή προέδρου της ΝΔ.

Τα παραπάνω είναι απλά κάποιες γενικές σκέψεις. Δεν στέκομαι στο θέμα του προέδρου γιατί θεωρώ πως ο πρόεδρος είναι ισχυρός όταν έχει να διαχειριστεί μία ζωντανή οργάνωση με δυναμικά όργανα που διεκδικούν και απαιτούν. Έτσι αποκτά και αυτός δύναμη και δυνατότητα διεκδίκησης εκεί που πρέπει.

Υ.Γ. Τους υποψηφίους τους αποκαλώ «εν δυνάμει υποψηφίους» μιας και  αν ακολουθήσουμε τον τύπο του κανονισμού λειτουργίας της ΟΝΝΕΔ, δεν υπάρχουν επίσημα υποψηφιότητες απλά εκπεφρασμένες διαθέσεις για υποψηφιότητα.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: