Skip to content

10 Μήνες Γραμματέας II (Social Media)

16/01/2010

Αισθάνομαι την ανάγκη να επανέλθω στο θέμα. Αιτία είναι η λάσπη που δέχτηκα από ορισμένους. Την Γραμματεία Νέων Τεχνολογιών της ΝΔ την ανέλαβα τέλη Φεβρουαρίου του 2009.  Σε γραφείο τοποθετήθηκα ουσιαστικά το Μάρτιο. Μόλις ανέλαβα το ρόλο μου και εγκαταστάθηκα στο γραφείο, ζήτησα εγγράφως κάποιους υπολογιστές, εκτυπωτές και server. Τελικά οι υπολογιστές, ο εκτυπωτής και ο server εμφανίστηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όταν ανέλαβα η ΝΔ προερχόταν από 5 χρόνια που δεν υπήρχε γραμματεία Νέων Τεχνολογιών. Η παρουσία μας στα Social Media ήταν ανύπαρκτη οπότε έπρεπε με κάποιο τρόπο να εξηγήσω τι ακριβώς είναι τα Social Media και το Web 2.0. Ο ρόλος του Γραμματέα Νέων Τεχνολογιών & Πληροφορικής σε αντίθεση με αυτό που αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι είναι πάνω από όλα πολιτικός. Δεν έχει εκτελεστική εξουσία και κινείται παράλληλα με την διεύθυνση μηχανογράφησης. Η μηχανογράφηση είναι ανεξάρτητη και υπάγεται στον Γενικό Διευθυντή. Η Γραμματεία υπάγεται στον Γραμματέα της ΚΕ και στον πρόεδρο. Αυτονόητα λοιπόν ένας γραμματέας μπορεί μόνο να εισηγείται και όχι να εκτελεί.

Η πρώτη μου κίνηση ήταν να προκαλέσω μία σειρά συναντήσεων με την ομόλογο μου του Πολιτικού Σχεδιασμού, κα Φεβρωνία Πατριανάκου και να συζητήσουμε τι πρέπει να κάνουμε στο διαδίκτυο. Κατέθεσα εγγράφως μία σειρά από προτάσεις που εξηγούσαν την ανάγκη να επισημοποιήσουμε την παρουσία μας στο Facebook, το Twitter, το Youtube (είχαμε ήδη κανάλι) κλπ. Όταν διαπίστωσα πως υπήρχε πεδίο συνεννόησης προχώρησα το ζήτημα πιο πέρα και πρότεινα την δημιουργία blog με άρθρα στελεχών και την διεξαγωγή διαδικτυακής συνέντευξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τέλος πήρα την πρωτοβουλία και δημιούργησα μία νέα ιστοσελίδα ως εισήγηση προς τον Πολιτικό Σχεδιασμό με βάση τις τεχνολογίες Web 2.0.

Στο διάστημα που κατείχα τη θέση του Γραμματέα, ήρθαν σε επαφή μαζί μου διάφοροι bloggers ή «δήθεν» bloggers με στόχο συνεργασία. Σε όλους εξηγούσα πως με ενδιαφέρει να είμαστε σε επαφή και να ανταλλάζουμε απόψεις  για την πολιτική και την κοινωνία αλλά δεν με ενδιαφέρει να τους δώσω «γραμμή» ή να τους βρω διαφημίσεις. Το μέσο θεωρώ πως πρέπει να είναι και να παραμένει ελεύθερο και η χειραγώγηση του δεν με αφορά όπως τους εξηγούσα.  Σε πολλούς αυτό δεν άρεσε αλλά όσον αφορά εμένα ήταν θέμα αρχής. Αποκορύφωμα ήταν η προσέγγιση από κάποιον που αυτοανακηρύχθηκε εκπρόσωπος των «αδέσμευτων» bloggers και μας ζήτησε χρήματα για να χειραγωγήσει για λογαριασμό μας blogs. Η απάντηση μας ήταν φυσικά αρνητική και προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος για αυτή.

Οι εισηγήσεις έγιναν δεκτές, δημιουργήθηκαν οι ομάδες εργασίας και προχωρήσαμε στο τέλος Απριλίου στην έναρξη λειτουργίας των επίσημων σελίδων μας στο Facebook, το Τwitter, το Flickr κλπ. Επανασχεδιάστηκε από την αρχή η σελίδα στο Youtube και δημιουργήθηκε το blog με ελεύθερα τα σχόλια των αναγνωστών. Στην πορεία έγινε και ανανέωση (όχι μεγάλη) στην ιστοσελίδα μιας και η λογική που υπήρχε ήταν πως δεν πρέπει να γίνονται μεγάλες αλλαγές στην εικόνα μας. Τα εργαλεία παραδόθηκαν στην γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού, που είχε την ευθύνη για την διαχείριση τους, μιας και η εικόνα του κόμματος προς τα έξω είναι αρμοδιότητα τους.

Στα πλαίσια των Ευρωεκλογών, μετά από μεγάλη πίεση από πλευράς μου συμμετείχαμε δια της κας Ρόδη Κράτσα στο διαδικτυακό debate που οργάνωσε η ομάδα του deb8. Η προσπάθεια αυτή ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη μιας και αντιμετωπίσαμε αρκετές αναποδιές μέχρι να τα καταφέρουμε. Η προσπάθεια ήταν εξαιρετική και προσωπικά αισθάνθηκα δικαιωμένος για την επιμονή μου να συμμετάσχουμε.

Μετά το πέρας των Ευρωεκλογών διαπιστώσαμε πως η προσπάθεια ήταν σε καλό δρόμο και θα έπρεπε να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο. Η συνέχεια ήταν αρκετά καλή ως προς τα σύνολο των δράσεων με την εξαίρεση του blog. Η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού αποφάσισε να περιοριστεί σε αναδημοσίευση των άρθρων του site με δυνατότητα σχολίων. Σταμάτησε να περιλαμβάνει άρθρα στελεχών της ΝΔ και μετατράπηκε ουσιαστικά σε προέκταση του site.

Στις βουλευτικές εκλογές δεν άλλαξαν πολλά. Η σημαντική διαφοροποίηση ήταν πως έγινε δεκτή η εισήγηση για την διαδικτυακή συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οποία διοργανώθηκε μέσω του blog και είχε ιδιαίτερη επιτυχία. Η συγκεκριμένη δράση εκτελέστηκε από την ομάδα επικοινωνίας του τότε πρωθυπουργού και την Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού.

Στα υπόλοιπα εργαλεία Social Media κινηθήκαμε με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ο κόσμος συμμετείχε και τα αγκάλιασε, ενώ αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές αξιοποίησαν το διαδίκτυο και τα Social Media για την προβολή τους. Αν κάτι έμεινε από αυτή την προσπάθεια είναι η επισημοποίηση της παρουσίας μας και η συμμετοχή του κόσμου. Πλέον χρειάζονται άλλα βήματα που θα πρέπει να κάνουν οι επόμενοι.

Υ.Γ. Τα παραπάνω έγιναν όλα εθελοντικά μιας και οι γραμματείς είναι άμισθοι. Σε αντίθεση μάλιστα με τα όσα θα θέλανε κάποιοι να πιστεύουν προσωπικά δεν συμμετείχα σε Δ.Σ. οργανισμών και ΔΕΚΟ και δεν ήμουν σύμβουλος Υπουργών, Υφυπουργών κλπ. Πιστεύω στην εθελοντική συμμετοχή στην πολιτική και δεν το κάνω για να κερδίσω κάτι. Οπότε παρακαλώ ο επόμενος «αδέσμευτος» blogger που θα επιλέξει να θίξει την ακεραιότητα μου και την τιμή μου να το κάνει με στοιχεία διότι η επόμενη  απάντηση μου δεν θα είναι άρθρο σε blog αλλά αγωγή.

Advertisements
No comments yet

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: